De verdachten zijn de in juni al wegens diefstal aangeklaagde Amerikaan Lee Lan en Ge Yuefei, die de Chinese nationaliteit bezit. Zij zouden de ontwerpen hebben ontvreemd van hun werkgever Netlogics Microsystems. Via een eigen bedrijf wilden zij zelf chips produceren op basis van de gestolen waar, schreef Internetnewsindertijd.

Nu bericht de BBC dat de programmeurs volgens de aanklagers al contact hadden gezocht met het Chinese leger om de chips te verkopen. De aanklacht maakt ook melding van diefstal van documenten van de Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation. Zowel dit bedrijf als Netlogics ontwikkelen microchips voor netwerkapparatuur die ook voor militaire doeleinden kan worden ingezet.

Als de 'economische spionage' en samenzwering bewezen zijn, kan het tweetal maximaal 15 jaar achter slot en grendel verdwijnen. In de VS zijn slechts drie andere veroordelingen geweest wegens diefstal van bedrijfsgeheimen ten gunste van een buitenlandse overheid. Deze zaken hielden alledrie verband met computeronderdelen of software uit Silicon Valley.