Veel spinnen hebben (net zoals schorpioenen en kakkerlakken) zeer sensitieve organen op hun pootjes. Daarmee detecteren zij de lichtste trillingen in hun omgeving. Zo'n orgaan werkt op basis van microscopische sleufjes in de beengewrichten die zijn verbonden met het zenuwstelsel.

Spinnen meten vibraties niet alleen voor de vangst van hun web. Ook produceren zij bij het paren zelf vibraties, zodat ze op afstand kunnen communiceren met potentiële partners die bijvoorbeeld verderop op een plant zitten.

Hoog tijd om dit systeem eens na te bouwen, moeten de wetenschappers hebben gedacht. Hiervoor plaatsten zij een zeer dunne laag platina op een flexibel polymeer en bogen dat. Het uiteindelijk resultaat na maanden experimenteren is een nieuwe sensor (5 bij 10 mm) die volgens de bedenkers als zeer gevoelig waarnemings- instrument functioneert.

Spraakherkenning

In een artikel in wetenschapsblad Nature meldt het team van technici dat wanneer de sensor wordt bevestigd aan je pols, het mogelijk is om je hartslag te meten. Interessanter nog is wanneer de spinachtige sensor wordt bevestigd aan je nek. Dan is namelijk ook uit te lezen wat iemand zegt.

Daarmee kan de sensor in de toekomst mogelijk gebruikt worden bij spraakherkenning, maar ook voor veel nauwkeurigere metingen door medici. Het team hoopt hiervoor binnen 5 jaar een praktisch apparaat te produceren.

Een schematische illustratie van de sensor en zijn inspiratiebron:

(via Nature)