Toegang tot informatie via een spraakgestuurde interface zal gemeengoed worden, verwachten specialisten. De recente overname van @Motion door Phone.com is daar een teken van. Phone.com maakt software om met een zaktelefoon te kunnen internetten. @Motion verzorgt spraakinterfaces.

Het gehannes met de knopjes op de almaar kleiner wordende toestellen is dus binnenkort voorbij. Na de uitroep: 'Koop het boek van Peter Kentie bij Amazon', weet het systeem precies wat er gebeuren moet. Op het scherm verschijnen diverse opties, die vervolgens weer met de stem gekozen worden.

Naast de commerciële toepassingen zijn er natuurlijk de praktische mogelijkheden. E-mail beantwoorden bijvoorbeeld, of het invoeren van een afspraak.

WAP-surfen

Uiteraard kan de gebruiker met de technieken van Phone.com en @Motion ook WAP-surfen. Er worden spraakinterfaces toegevoegd voor WML, de Wireless Markup Language die is ontworpen voor WAP, en HTML.

Internet op de mobiele telefoon is grotendeels tekstgebaseerd, plaatjes en multimedia ontbreken. Dat maakt de navigatie een stuk eenvoudiger, verhoogt de snelheid van het netwerk en het past beter op de schermpjes van de GSM'etjes.

Volgens Bill Meisel, een expert op het gebied van spraakherkenning, zijn de huidige toestellen al geschikt voor de nieuwe spraakmogelijkheden. "Enkel de aanbieders van diensten moeten hun systemen aanpassen," aldus Meisel.

Bedreiging voor Palm

Richard Grant, ontwikkelaar van spraakherkenningtoepassingen, verwacht dat de multifunctionele GSM een grote bedreiging zal worden voor handcomputers. "Een PDA (Personal Digital Assistant) moet je gaan kopen, iedereen heeft al een mobiele telefoon."

Grant verwacht dat 'voice-based wireless technology' in het eerste kwartaal van volgend jaar begint met haar opmars.

GSM-certificaat

Een ander teken voor de uitbreiding van e-commerce naar de GSM is de nieuwe WAP Certificate Server van Verisign. Met de digitale certificaten voor WAP zijn nu ook e-commerce transacties per mobiele telefoon te beveiligen.

Verisign meldt dat de nieuwe server compatible is met WAP-producten van Nokia, Motorola en Phone.com.