De nieuwe mogelijkheid is een gevolg van de overeenkomst die Sprint Nextel eind vorig jaar met Microsoft is aangegaan. Microsoft heeft automatische locatiebepaling toegevoegd aan de browsersoftware op de telefoons van Sprint Nextel-abonnees. Hierdoor kunnen lokale zoekresultaten van internet en informatie zoals plattegronden verschijnen, zonder dat gebruikers nog hun postcode hoeven in te tikken.

Bezitters van de vijf meest geavanceerde toestellen uit het Sprint Nextel-aanbod kunnen ook een programma downloaden, waardoor zij via gesproken commando's zoekopdrachten kunnen geven. Als zij bijvoorbeeld een nabijgelegen bedrijf zoeken, dan spreken zij de bedrijfsnaam in. Bij de resultaten vinden zij dan de route naar het bedrijf, inclusief de mogelijkheid om dit te bellen.

De nieuwe diensten van Sprint zijn niet geheel uniek. Eerder dit jaar introduceerde Ask.com een applicatie waarmee gebruikers zoekresultaten konden combineren met lokale informatie en in augustus begon Nuance Communications een dienst waarmee BlackBerry-bezitters via gesproken commando's konden zoeken. Ook Google heeft een zoekdienst, waarbij plattegronden worden gecombineerd met de plaats van de gebruiker.

Volgens Phil Holden van Microsoft is de lokale zoekdienst van Sprint Nextel echter eenvoudiger te gebruiken, omdat deze is ingebouwd in de telefoons. Microsoft kan op twee manieren aan dergelijke diensten verdienen, meldt Holden verder. Behalve dat het bedrijf een deel van de inkomsten ervan ontvangt, kan het zeer gericht advertenties aanbieden aan de mobiele beller.