De software is voor Technet- en MSDN-ontwikkelaars vanaf vandaag beschikbaar als zogenaamde ‘community technology preview’ (CTP). Hiermee wordt gebruikers de eerste kans geboden om nieuwe functies van het product uit te proberen. Woensdag is de CTP beschikbaar voor iedereen die de nieuwe SQL Server wil proberen. Eventueel is via deze link een volledige gehoste testversie te testen.

Report Builder 3.0

Een nieuwe feature die in de CTP geboden wordt, is Report Builder 3.0, de opvolger van versie 2.0 die afgelopen april het levenslicht zag. Met de tool kunnen gebruikers grafische rapportages opstellen met behulp van een Microsoft Office-achtige interface. Een nieuwe mogelijkheid in de meest recente versie is het toevoegen van geo-locale data waarmee kaarten aan data gekoppeld kunnen worden. Verder is server-mode aan Report Builder toegevoegd. Hiermee kan data-caching ingeschakeld worden op de server, waardoor rapportages sneller gegenereerd worden.

Wat ook nieuw is, zijn de verbeterde multiserver management wizards, waarmee gemakkelijk gegevens over het gebruik van bronnen (resources) weergegeven kunnen worden. Ook kunnen er dashboards ingesteld worden voor verschillende applicatieomgevingen die van SQL Server 2008 R2 gebruik maken. Tot slot kunnen administrators een data-tier applicatie instellen. Hiermee kunnen ‘databaseobjecten gecombineerd worden om sneller te kunnen implementeren en upgraden”, zo staat te lezen op het officiële Microsoft blog van Server 2008 R2.

Madison en Gemini

Volgende CTP-versies staan op de rol om komende weken uitgebracht te worden. Ook hierin zullen nieuwe features verschijnen, zo verklapt Microsoft alvast. Zo wordt in een van de nieuwe releases een preview van Project Madison verwacht. In dit schaalbare datawarenhuis-project dat gekocht is van DATAllegro, kunnen gegevens parallel verwerkt worden. Ook Gemini, een combinatie van verschillende slimme data-analyse tools voor Excel en SharePoint, maakt haar opwachting in een van de komende CTP-edities.

Microsoft is in de nabije toekomst nog van plan om ondersteuning voor complexe taakprocessen in te bouwen met het zogenaamde ‘StreamInsight’. Met deze term doelt het bedrijf op een feature die het mogelijk maakt om vrijwel realtime data-analyses in SQL Server te maken. Ook komt er binnenkort een CTP versie van SQL Azure database. Dit is één van de componenten die straks deel uitmaakt van het cloudplatform van Windows Azure.

De definitieve versie van SQL Server 2008 R2 wordt in het eerste halfjaar van 2010 verwacht. Bron: Techworld