Solid State Drives (SSD's) zijn al jaren bezig met een langzame opkomst. Vooral de prijs van de harddiskvervangers is nog altijd een barrière voor de grote doorbraak. Vorig jaar kostte een SSD van 1GB gemiddeld zo'n 1 dollar 56, volgens onderzoeksbureau IDC. De onderzoekers verwachten dat die prijs in de tweede helft van dit jaar onder de 1 dollar zakt.

SSD's zijn sneller dan traditionele harde schijven. Bestanden kunnen overal op de disk zijn opgeslagen en ze zijn vervolgens altijd even snel beschikbaar. Bij een gewone harde schijf moet er gewacht worden tot de leeskop het juiste deel van de schijf heeft bereikt. In tegenstelling tot gewone harde schijven kunnen de geheugenchips niet oneindig opnieuw beschreven worden. Het ontbreken van bewegende delen maakt de schijf wel minder kwetsbaar.

Harddiskschaarste

IDC verwacht op korte termijn een sterke stijging in de verkoop van SSD-schrijven. De groei van het aantal mobiele apparaten en ook de acceptatie van SSD-opslag in professionele omgevingen spelen daarbij een rol.

Een andere reden voor de groei is volgens IDC te vinden in het tekort aan traditionele harddisks. De overstromingen die Thailand eind vorig jaar troffen zorgen nog altijd voor schaarste op de harddisk-markt waardoor de prijs van die schijven flink is gestegen.

105 procent groei

De onderzoekers van IDC verwachten dat de groei in verkopen van SSD's aanhoudt. Tussen 2010 en 2015 rekenen ze een stijging van 51,5 procent. 2011 was volgens IDC al een recordjaar: de omzet voor SSD-makers groeide van 2,4 miljard dollar in 2010 naar 5 miljard vorig jaar. Dat is en groei van 105 procent.