Een servicemedewerker van computerketen Mycom stelt dat vooral de Vertex 2 serie bovengemiddeld vaak defecten vertoont, waarbij er in zijn vestiging “wekelijks zo niet dagelijks" schijven met defecten en binnen de garantietermijn retour komen. De Vertex 2 serie wordt inmiddels niet meer verkocht. Bij een andere gelegenheid zegt ook een collega hij veel kapotte OCZ-schrijven langs ziet komen.

Veel problemen

Een woordvoerder van een grote keten van computerwinkels ziet veel problemen met de Petrol serie van OCZ. De keten wil niet bij naam genoemd worden om de relatie met OCZ niet te beschadigen, maar zal uitleg vragen bij de fabrikant. “Als het niet wordt opgelost, zal er bij ons minder aan OCZ producten worden verkocht," dreigt de woordvoerder.

Bij de online computerwinkel Alternate bevestigt een servicemedewerker tegenover Webwereld dat de OCZ schijven veel vaker kapot gaan dan andere SSD's en harde schijven. De medewerker daar constateert dat de SSD's van Intel minder vaak kapot gaan. Wanneer we contact zoeken met de firma voor verdere toelichting, spreekt marketing coordinator Rob Verheij de observatie van zijn medewerker tegen. “Vooralsnog zien wij geen noodzaak om tot actie over te gaan."

Niet ingericht

Marketing director Joost van Leeuwen van OCZ kan niet inhoudelijk ingaan op de observatie van de retailers omdat daarvoor “essentiele informatie" ontbreekt. Wel stelt hij dat de technische afdelingen van winkels als Alternate en Mycom “zelden of niet dusdanig zijn ingericht om daadwerkelijk te kunnen beoordelen of een SSD defect is of niet."

SSD bewaart data op flash geheugen in plaats van op een ronddraaiende harde schijf. Hoewel de technologie duurder is dan een traditionele schijf, verbruikt een SSD minder stroom en kan aanzienlijk sneller data lezen en wegschrijven. Daarom zijn ze aantrekkelijk voor gebruik in notebook computers, maar ook in servers die snelle toegang tot gegevens vereisen. OCZ is een van de grotere fabrikaten van SSD's in Nederland.