De 02HA firmware-upgrade voor ssd's (solid state drives) is niet meer beschikbaar, meldt de downloadsite van de chipproducent. Gebruikers hebben problemen gemeld aan Intel over die nieuwe firmware-versie op pc's met Windows 7. De leverancier onderzoekt de kwestie. Het is nog onduidelijk wat het probleem precies is, maar Intel heeft wel meteen de download offline gehaald.

Tot 40 procent sneller

De nieuwe firmware-versie biedt volgens de fabrikant een snelheidsverbetering tot wel 40 procent, meldt Infoworld. Dit geldt alleen voor het ssd-model X25-M die op 34 nanometer is geproduceerd. De prestatieverbetering geldt voor Windows XP, Vista en 7. Voor de twee oudere versies biedt Intel de Optimizer-toolkit, voor Windows 7 was er een aparte download.

De forse snelheidsverhoging is te danken aan de ondersteuning voor het sata-commando Trim. Dat zorgt ervoor dat data in grotere brokken en achter elkaar wordt weggeschreven. Ssd's zijn sneller in achtereenvolgende (sequentiële) lees- en schrijfoperaties dan in willekeurige. Windows 7 heeft zelf ingebouwde ondersteuning voor Trim.

Daarnaast moet het gebruik van Trim de 'slijtage' van de geheugencellen op de ssd's verminderen. Geheugencellen hebben namelijk een maximum aantal schrijfoperaties, waarbij gebruik na verloop van tijd ook tot prestatieverlies kan leiden. Dit is vergelijkbaar met fragmentatie van harde schijven, maar dan minder goed oplosbaar.

Weer firmware-fouten

De problemen met de nieuwe firmware voor de in juli uitgekomen opslagstations volgen op eerdere problemen. De levering van die 34 nanometer ssd's is in augustus abrupt stopgezet. Er bleek een fout in de firmware te zitten waardoor reeds opgeslagen data ontoegankelijk werd bij gebruik van een bios-wachtwoord voor de ssd.