Zowel chipproducenten als leveranciers van opslagsystemen en servers zien brood in SSD's (solid state drives). Dergelijke opslagstations van geheugenchips kunnen harde schijven vervangen of aanvullen.

De capaciteit loopt nog achter, maar de snelheid ligt een stuk hoger en het energieverbruik is lager. Blijft nog het forse prijsverschil, maar massaproductie moet daar ook verandering in brengen. Na lichte laptops en snelle desktops lijken nu servers aan de beurt om nut te hebben van SSD's.

Prijsprobleem

Wetenschappers van het Cambridge-onderszoekslab van Microsoft zeggen dat dat nog wel even kan duren. Zij stellen na onderzoek van afgelopen jaar dat gebruik van "chipschijven" in servers voorlopig nog veel te duur is voor wat het biedt. Die conclusie is getrokken na het onderzoeken van SSD's als vervanging voor harde schijven, maar ook als tussenstation in een opslaginfrastructuur. Daarbij zijn verschillende toepassingen en niveaus van serverbelasting (workloads) getest. De onderzoekers hebben dit vorige week toegelicht op de EuroSys 2009-conferentie in Duitsland.

"Het indelen (provisioning) van serveropslag is moeilijk. Het vereist optimalisatie voor het prestatieniveau, de capaciteit, het energieverbruik en de mate van betrouwbaarheid die de verwachte workload." Tegelijkertijd moeten de financiële kosten voor deze 'toepassingskosten' zo laag mogelijk zijn.

"In deze paper analyseren wij een aantal workloads van servers in zowel grote als kleine datacenters." De onderzoekers gaan hierbij uit van een automatische provisioning-tool. Die bepaalt de goedkoopste storage-configuratie, die voldoet aan de applicatievereisten, op basis van de beschikbare opslagstations en een analyse van de workload.

Alleen klein

"We hebben ontdekt dat het vervangen van disks door SSD's niet kosteneffectief is voor welke servertaak dan ook. Dit komt door de lage capaciteit per dollar van de SSD's. Afhankelijk van de workload moet de capaciteit per dollar toenemen met een factor van 3 tot wel 3000 voordat een SSD-oplossing gelijk staat met een disk-oplossing", schrijven de Microsoft-onderzoekers. Daardoor is SSD hooguit geschikt voor zeer kleine opslagvolumes, zoals de boot-schijf van de server zelf.

"Het voordeel van SSD's als een tussenliggende caching-laag is ook beperkt. Voor minder dan 10 procent van onze workloads vallen de kosten voor opslagverdeling (provisioning) te verminderen door een SSD-laag te gebruiken." Dat geldt voor de huidige verhouding tussen capaciteit en prijs voor SSD's. Voor minder dan 20 procent van de geteste servertaken is een kostenverlaging mogelijk bij welke prijs/capaciteitsverhouding dan ook, merken de onderzoekers op.

Energiebesparing

SSD's verbruiken weliswaar minder energie dan enterprise-harddisks, die vaak een veel hoger toerental hebben dan reguliere desktopschijven. Het prijsvoordeel van die energiebesparing wordt echter teniet gedaan door de hoge hardwarekosten.

Bovendien zijn vergelijkbare energiebesparingen te behalen met zuinige SATA-schijven, aldus de Cambridge-wetenschappers. Dergelijke schijven zijn ook nog eens relatief goedkoop in verhouding tot enterprise-schijven die een oude SCSI- (Small Computer Systems Interface) of moderne SAS-aansluiting (Serial Attached SCSI) hebben.