De bewindsman pleit voor een 'privacy-afrekening', schrijft de krant De Standaard. Bedrijven zouden precies moeten aangeven welke gegevens ze hebben, waar ze voor worden gebruikt en een optie bieden om ze te laten verwijderen. Net zoals er een belastingaangifte is moet er volgens de Open Vld-politicus ook een 'privacy-afrekening' voor alle Belgen komen. "Elke burger heeft het recht te weten in welke databank gegevens van hem zitten, wat daarmee gebeurt en hoe je eruit kunt worden verwijderd."

Als voorbeeld noemt Tommelein tv-aanbieders die kijkgedrag bijhouden en daar advertenties op personaliseren. Maar ook de overheid zelf zou het goede voorbeeld moeten geven, vindt de staatssecretaris die privacy in zijn portefeuille heeft. "De overheid weet perfect waarvoor die info allemaal wordt gebruikt. Het kost niet veel moeite om dat met de betrokken personen te delen."

Nieuwe Europese richtlijn

Tommelein erkent dat veel privacygevoelige data wordt bijgehouden door internationale internetbedrijven. "Wie besluit geen Facebook-profiel meer te hebben, moet alle gegevens die hij ooit plaatste kunnen vernietigen." Hij verwacht dat er volgend jaar een Europese privavy-verordening van kracht wordt die ook grote internetpartijen hiertoe zal verplichten.

Onder meer Google en Facebook liggen momenteel in de clinch met privacytoezichthouders in meerdere EU-landen, onder het Nederlandse College Bescherming Persoonsgevens (CBP), vanwege het gebruik van allerlei privacygevoelige gegevens van gebruikers. Zo dreigde het CBP Google met een miljoenenboete en eiste de waakhond dat Facebook de invoering van zijn nieuwe privacyvoorwaarden per 1 januari uitstelt, omdat een onderzoek naar de gevolgen nog niet is afgerond.