"De tarieven voor analoge standaardpakketten die UPC en Casema de afgelopen jaren hebben gerekend, zijn niet excessief in de zin van de Mededingingswet", aldus de NMa. "Er is dan ook geen sprake van misbruik van een economische machtspositie."

Kabelbedrijven als UPC en Casema liggen al enige tijd onder vuur omdat zij digitale televisiepakketten aan hun klanten zouden opdringen en de investeringen in digitale televisie aan analoge klanten zouden doorberekenen.

Volgens de NMa zijn de tarieven van UPC en Casema tussen 2003 en 2005 wel omhoog gegaan, maar is niet gebleken dat de kosten en de opbrengsten over een langere periode niet in verhouding tot elkaar staan.

Beide kabelbedrijven zijn blij met de uitspraak van de NMa. "De uitkomsten van het onderzoek, geeft UPC vertrouwen in de verdere ontwikkeling van haar dienstverlening", aldus UPC in een reactie.

Veroordeeld

De Consumentenbond is minder gelukkig met het NMa-besluit. Tv-kijkers zijn volgens de bond door de uitspraak 'veroordeeld tot hogere tarieven'. De uitspraak van de NMa laat toe dat gebonden kabelconsumenten veel geld blijven betalen aan hun kabelmaatschappij, aldus de bond.

"Consumenten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan betalen voor hun kabelabonnement. De Consumentenbond heeft al in 2003 een klacht ingediend bij kartelwaakhond NMa tegen de steeds verdergaande prijsstijgingen."

Omdat dit volgens de bond slecht is voor de concurrentie en voor de consument, wil de Consumentenbond de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer vragen in te grijpen.