De drie grootste fabrikanten van mobiele telefoons, Ericsson, Nokia en Motorola, hebben zich verenigd in de New Mobile Services Initiative. Woensdag heeft de groep in Londen aangekondigd zich sterk te maken voor richtlijnen die moeten gaan gelden voor toekomstige mobiele telefoons.

De nadruk ligt voorlopig op multimedia-toepassingen en draadloos 'internetten' via GPRS.De groep wordt in haar initiatief ondersteund door de GSM Association, de organisatie die zich al jaren sterk maakt voor de GSM standaard.

"Een van de punten waar we aandacht aan besteden is het probleem met WAP. Het systeem is nog niet echt gebruiksvriendelijk. Daarnaast willen we de mogelijkheden om het internet te browsen verder uitbreiden", zegt Mark Smith van de GSM Association.

"Verder willen we het gebruiksgemak en het succes van i-mode in Japan kopiëren."Volgens analisten is het hard nodig dat er iets geregeld wordt op het gebied van mobiele telefoons. "Er zijn weinig afspraken gemaakt. Kijk naar bijvoorbeeld de beeldschermen. Verschillende groottes en de resoluties en de afbeeldingsmogelijkheden verschillen per telefoon", zegt Peter Firstbrook van Meta Group.

Fabrikanten en telecombedrijven bleven woensdag nog onduidelijk over de precieze details van de standaarden zoals die in de toekomst moeten gaan gelden. Wel wilde een woordvoerder van de GSM Association kwijt dat de telecomfabrikanten en telecommaatschappijen grote interesse tonen in MMS (Multimedia Messaging System) of een verbeterde versie van SMS.

Gedacht wordt aan het vereenvoudigen van het opstellen van berichten, bijvoorbeeld het opstellen van tekstberichten met behulp van het gebruik van stemgeluid.Een woordvoerder van Motorola liet weten dat er gewerkt wordt aan consistentie op het gebied van het downloaden van multimedia zoals graphics, muziek, video, games, beltonen en screen savers via GPRS.