Vrijdagavond braken drie kabels op de bodem van de Middellandse Zee, mogelijk door het anker van een schip of een zeebeving. Daardoor werd de internetcapaciteit in verscheidene Aziatische en Afrikaanse landen, van Zambia tot Taiwan, fors verminderd.

Zondagmiddag arriveerde een onderhoudsschip van France Telecom, een van de eigenaren van de onderzeese kabels, bij de plek van de breuken in de buurt van Tunesië en het Italiaanse Sicilië. Een onderwaterrobot moet de schade herstellen. Naar verwachting zijn de problemen pas volgende week helemaal opgelost.

Internetcapaciteit deels hersteld

Als de oorzaak van de breuk een anker is, kan deze de kabels kilometers lang hebben meegesleept. France Telecom is mede-eigenaar van twee van de getroffen kabels. De derde wordt gerepareerd door een ander kabelschip, gestuurd door eigenaar Reliance Globalcom.

De Egyptische regering meldde zondag dat 80 procent van de internetcapaciteit in het land weer was hersteld, maar enkele grote Egyptische callcenters ondervonden nog steeds problemen. In de Verenigde Arabische Emiraten was de internetcapaciteit zondag alweer 85 procent.