Cluster databases verspreiden informatie over een aantal servers (knooppunten), waardoor deze via massively parallel processing (MPP) tegelijkertijd omvangrijke rekentaken kunnen doen.

Bijenwereld

De nCluster database verdeelt een data-analyse in afzonderlijke onderdelen. Zo kan een 'loader' alle data laden en exporteren van en naar externe bronnen, terwijl de 'worker'-knooppunten data lokaal opslaan. Net als in de bijenwereld is er een 'koningin' die boven de knooppunten staat en die het intelligente reken- en denkwerk verricht.

Traagste knooppunt

Gebruikers kunnen deze schaalbare onderdelen van het cluster inzetten wanneer zij het meest nodig zijn, terwijl het cluster via tools als eenheid kan worden bediend, aldus Aster Data Systems.

Aan MySpace heeft het bedrijf een cluster van 100 knooppunten geleverd, dat 360 terabytes aan data kan analyseren. De sociale netwerksite gebruikt dit informatiemonster om internetverkeer te bestuderen.

Volgens Boris Evelson van onderzoeksbureau Forrester Research is de gelaagde data-analyse van Aster 'veel slimmer' dan die van andere MPP-leveranciers. "Bij hen is de 'query response'-tijd slechts zo snel als het traagste knooppunt", aldus Evelson.

Bron: Techworld