Valve introduceerde de Steam Machine, een dedicated game-pc met een op Linux Debian gebaseerd besturingssysteem genaamd SteamOS in 2015. Deze lijn computers werd als antwoord op Microsoft's Windows 8 op de markt gebracht met als doel gamen zo toegankelijk en open mogelijk te houden. Valve vreesde namelijk dat de Microsoft Steam zou boycotten en Windows-gebruikers zou verwijzen naar de Microsoft Store.

De computers kunnen worden gebouwd volgens een vaste set specificaties waardoor verschillende fabrikanten en gebruikers een eigen versie konden bouwen en verkopen. SteamOS is ook als los besturingssysteem verkrijgbaar waardoor iedereen het in principe op z'n computer kan zetten.

Valve zorgde ook voor ontwikkeltools om het porten van bestaande games naar Linux en het maken van nieuwe games voor het besturingssysteem makkelijker te maken wat door de jaren heen zorgde voor een steeds groter wordende stroom van Linux-compatible games.

De populariteit van de Steam Machines is echter nooit echt groot geweest. Het aantal verkopen viel tegen en er zijn al behoorlijke tijd geen nieuwe machines aangekondigd. Website GamingOnLinux ontdekte dat inmiddels alle verwijzingen naar de pc's stilletjes zijn verwijderd.

Gebruikers die handmatig naar de Steam Machines-pagina surfen, komen nog wel op de pagina terecht en de links naar de winkelpagina's werken op dit moment ook nog steeds en het is zelfs mogelijk de apparaten nog steeds aan te schaffen. Het is niet duidelijk hoe lang deze apparaten nog kunnen worden aangeschaft en of het besturingssysteem nog wordt onderhouden en doorontwikkeld.