In een open brief in de Telegraph aan de Britse premier Cameron doen de wetenschappers, waaronder prominenten als Stephen Hawking, astronoom Lord Rees en barones Trumpington die nog met Turing samenwerkte, een oproep om de geniale wetenschapper postuum gratie te verlenen.

Veroordeling en overlijden

Turing werd in 1952 veroordeeld vanwege een homoseksuele relatie. De straf die daar destijds op stond bestond uit de keuze tussen gevangenisstraf of een hormonale behandeling om het libido te verminderen. Turing koos voor het laatste. Het genie raakte wel zijn baan als cryptoloog voor de geheime dienst kwijt. Twee jaar later werd hij dood aangetroffen, vergiftigd met de stof cyanide.

De groep eist nu alsnog gratie voor Turing en noemt de veroordeling een schande voor Groot-Brittannië. “We dringen er op aan bij de premier dat deze Britse held vergeven wordt. Een man aan wie we als land zoveel te danken hebben en wiens pionierswerk in de computerwetenschappen tot op de dag van vandaag relevant is."

Excuses Cameron

In 2009 bood Cameron enkel zijn excuses aan voor de veroordeling. Wat volgde was een petitie ondertekend door 21.000 mensen voor een postuum pardon. Deze werd echter in februari geweigerd. Als argument werd gebruikt dat homofilie destijds een crimineel delict was en dat Turing daarom rechtmatig is veroordeeld.

Turing kan worden beschouwd als één van de grondleggers van de moderne computer. De Britse wetenschapper heeft de fundamenten gelegd van informatica, encryptie en ook de kunstmatige intelligentie. Hij is mede beroemd van het kraken van de Duitse coderingsmachine Enigma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Webwereld schreef 23 juni van dit jaar, op Turings 100e geboortedag, een ode aan Alan Turing.