Uit de meest recente editie van de Monster Employment Index blijkt dat de daling van het aantal vacatures voor de derde achtereenvolgende maand doorzet. In juli daalde de index met 9 punten naar 194 (een daling van 4,6 procent). Dat is 3 punten lager dan dezelfde maand een jaar geleden.

In de IT-sector was er slechts een geringe daling te bespeuren. De index voor de IT-branche daalde de afgelopen maand met vijf punten van 144 naar 139 en over de periode van een jaar daalde de IT-index slechts met drie punten.

Economische onzekerheid

Monsterboard wijt de sterke daling van het vacatureaanbod in de gehele Nederlandse economie aan het slechte economische klimaat. "De sterke daling duidt op een verdere afname in het werkgeversvertrouwen in Nederland", zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Er lijkt een omslagpunt bereikt waarbij de economische onzekerheid nu echt voelbaar wordt op de arbeidsmarkt."

In bijna alle sectoren was de afname goed merkbaar, met een uitschieter in de sector onderzoek & ontwikkeling. De index daalde hier met 50 punten naar 136 en eindigde hiermee 62 punten onder het niveau van augustus 2007.

Utrecht en Zeeland onttrokken zich aan de dalende trend van juli. Onderzoeksbureau Ecorys maakte eerder deze maand al bekend dat de stad Utrecht de economische groeistad van West-Europa is. Op Europees niveau steeg de index overigens wel, zij het slechts met 1 punt. Vooral Duitsland was met een stijging van 10 punten verantwoordelijk voor deze toename.

Bron: Webwereld Bron: Techworld