Uit nieuw onderzoek is gebleken dat onze online privacy niet beschermd is nadat we onze sociale media-accounts hebben verwijderd. In feite is ons gedrag voorspelbaar aan de hand van de sociale mediagegevens van maar liefst acht of negen van je vrienden.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in Australië en de Universiteit van Vermont in de Verenigde Staten en gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour, heeft uitgewezen dat zelfs wanneer mensen hun accounts hebben verwijderd, ze kunnen worden geprofileerd op basis van de informatie uit de posts van hun vrienden.

De universiteiten zeiden dat dit de eerste studie is om te bepalen in welke mate informatie over individuen terug te zien is in hun interacties met vrienden.

Nergens te verbergen

"In feite toont het aan dat er geen plaats is om je te verbergen op sociale netwerkplatforms," zei co-auteur Dr. Lewis Mitchell, senior docent toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Adelaide's School of Mathematical Sciences.

"Het is onvoldoende om mensen te vertellen dat ze hun account moeten verwijderen om privacy te beschermen, omdat je iemands politieke ideeën of vrijetijdsbesteding kunt bepalen aan de hand van berichten van je vrienden. Het is alsof je een telefoongesprek afluistert, maar slechts één kant van het gesprek hoort. Hoewel je de persoon aan de andere kant van de lijn niet kunt horen, kun je nog steeds veel informatie over hen te weten komen in het eenzijdige gesprek," zei hij.

Grote voorspelbaarheid

Tijdens de studie, analyseerden de onderzoekers de inhoud van meer dan 30 miljoen Twitter-berichten. Deze werden wiskundig geanalyseerd om de voorspelbaarheid van het gedrag van individuen te testen gebaseerd op de teksten die zij zelf online publiceren.

Deze analyse toonde aan dat het mogelijk is tot 95 procent nauwkeurig te voorspellen wat een individu online zal posten op basis van gegevens van hun vrienden. Hiervoor zijn de gegevens van acht tot negen vrienden voldoende om hetzelfde resultaat te behalen als je de gegevens van het doelwit daadwerkelijk zou hebben.

"Veel mensen weten dat ze toegang geven tot hun informatie wanneer ze ervoor kiezen om een online platform te gebruiken, maar ze denken dat het alleen maar informatie over henzelf is," zei co-auteur Dr. Jame Bagrow, die assistent-professor, wiskunde en statistiek is aan de Universiteit van Vermont. "Maar het is geen individuele keuze - ze geven ook informatie weg over hun vrienden," zei hij.

Een zegen en een vloek

Dr Mitchell van de Universiteit van Adelaide zegt dat dit grote voordelen kan hebben omdat het op deze manier makkelijker wordt het gedrag van gebruikers te voorspellen en ze informatie voor te schotelen waarin zij geïnteresseerd kunnen zijn.

"Maar natuurlijk is er ook een duistere kant, zoals het potentieel voor het creëren van 'filterbubbels'. In een politiek debat kunnen mensen bijvoorbeeld maar aan informatie van één kant worden blootgesteld en kunnen tegengestelde meningen worden geblokkeerd," zei hij.