Een interne memo van Microsoft-baas Satya Nadella belooft het personeel harde keuzes die binnenkort worden gemaakt. Wat die beslissingen inhouden, wordt niet duidelijk, maar al eerder heeft Nadella laten weten flink te worstelen met de Nokia-erfenis van zijn voorganger Steve Ballmer. In een memo aan beurswaakhond SEC werd dit voorjaar gesproken over een mogelijke afschrijving van de totale waarde van de Nokia-aankoop.

De interne memo is publiekelijk gemaakt door The Register. Het nieuwe boekjaar van Microsoft staat te beginnen volgende week en in de aanloop daarnaar heeft Nadella al afscheid genomen van Stephen Elop, onder anderen. Elop was het Paard van Troje van Microsoft in het spel om Nokia en leidde die divisie ook na de overname door Microsoft.

Schrijft Microsoft Nokia helemaal af?

The Register citeert verder uit een memo dat dit voorjaar is gezonden naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarin schrijft Nadella onder meer dat hij overweegt de waarde van de aankoop van Nokia helemaal af te schrijven. Uit het document blijkt verder dat Microsoft in het derde kwartaal van zijn boekjaar (het vierde kwartaal eindigt woensdag) een omzet van 1,4 miljard dollar heeft gedraaid op de verkoop van telefoontoestellen, maar dat de kosten ongeveer ook 1,4 miljard dollar bedroegen, resulterend in een verlies van 4 miljoen dollar.

Microsoft blijkt minder toestellen te verkopen dan zijn partners, die onder hun eigen naam Windows Phone-toestellen in de markt zetten naast de Lumia's van Microsoft. Nokia heeft Microsoft 7,2 miljard dollar gekost.