SGI, het voormalige Silicon Graphics, introduceerde onlangs een nieuwe storagelijn. De InfiniteStorage NEXIS NAS producten (Network-Attached Storage) zijn gebaseerd op SGI's eigen XFS-bestandssysteem. Beheer van de apparaten gebeurt met behulp van de Appliance Manager. De 5000 en 7000-serie zijn gericht op grootverbruikers van data. De 500 en 2000-serie worden op precies dezelfde manier als de grotere systemen ingezet en beheerd. De kleinere capaciteit maakt ze geschikt voor werkgroepen en afdelingen. Gebruikers van bestaande storage-oplossingen van SGI kunnen hun CXFS- en XFS-systemen opnemen in de nieuwe infrastructuur via de InfiniteStorage 1000 Gateway.

SGI heeft zich altijd op de markt voor High-Performance Computing (HPC) en visualisatie gericht. De nieuwe storage-lijn is dan ook vooral bedoeld voor zwaardere toepassingen. Denk dan aan database-transacties, datamining, business intelligence, en industriële en wetenschappelijke toepassingen.

Concurrent Hitachi Data Systems voorziet zijn mid-range opslagsystemen ondertussen van Power Savings features. De schijven van de AMS- en WMS-systemen (Adaptable Modular Storage en Workgroup Modular Storage) kunnen worden uitgeschakeld als ze niet gebruikt worden. Pas wanneer de opgeslagen gegevens door een applicatie worden opgevraagd, komen ze weer tot leven.

Deze optie is vooral interessant voor toepassingen waarbij grote hoeveelheden data online worden opgeslagen zonder dat ze direct gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan VTL-toepassingen (Virtual Tape Library). Volgens de leverancier kan met deze nieuwe mogelijkheid tot twintig procent op het energiegebruik worden bespaard.

Bron: Techworld