De onderzoekers hadden een nep sociaal-netwerk, genaamd NameDrop, opgericht met absurde licentievoorwaarden om te kijken of gebruikers deze zouden accepteren. De studenten werd verteld dat de universiteit werkt met dit sociale netwerk en dat het ze de mogelijkheid gaf sneller aan een baan te komen.

Voordat gebruikers zich konden aanmelden moesten ze uiteraard de licentievoorwaarden lezen en accepteren voordat zij verder konden. Deze voorwaarden bevatte echter passages waarin werd gemeld dat alle gebruikersgegevens met de overheid en geheime diensten waaronder de NSA werden gedeeld en dat studenten hun eerstgeboren kind moeten afstaan aan het sociale netwerk. Als zij geen kinderen hebben, zijn zij dat later verplicht alsnog te doen tot het jaar 2050.

De resultaten van het onderzoek waren alarmerend. 74 procent van de deelnemers sloeg de voorwaarden over zonder deze te lezen en de studenten die de voorwaarden wel lazen, waren daar ongeveer 73 seconden mee bezig terwijl het normaal gesproken ongeveer een half uur zou duren als iemand de voorwaarden aandachtig zou lezen. De studenten die de voorwaarden hadden gelezen accepteerde deze alsnog.

Lezen duurt lang

Dit onderzoek toont niet alleen aan dat praktisch niemand de moeite neemt om de licentievoorwaarden te lezen, maar ook dat de licentievoorwaarden zelf absurd zijn. Soms staan er belachelijke dingen in de voorwaarden en privacyverklaring. Het is dan ook begrijpelijk dat niemand deze voorwaarden nog leest (of serieus neemt). Uit een oudere studie van het NPR blijkt dat men een maand bezig zou zijn met het lezen van alle licentievoorwaarden van alle websites en diensten waarvan de gemiddelde gebruiker lid is.