De `leverancier van mobiele totaaloplossingen voor de grootzakelijke markt' spreekt zelf van een technisch veelbelovend streamingproject waarvoor Economische Zaken de zes ton overheeft. AtoBe was al bezig met onderzoek naar streaming-beeld op mobieltjes. Dit project wordt nu in versneld tempo verder ontwikkeld. De omvangrijke subsidie is toegekend omdat het een `veelbelovend, maar technisch risicovol project' betreft. De overheidssteun – die geldt voor een periode van twee jaar – komt uit de zogenoemde TOP-regeling (Technische Ontwikkelingsprojecten).

Continue stroom

Op het web is streaming al langer een veelgebruikte oplossing voor het versturen en ontvangen van beeld en geluid. Dit houdt in dat een audio of videobestand kan worden bekeken terwijl het bestand wordt geladen omdat hierbij de data sterk gecomprimeerd worden en daarna als continue stroom verstuurd en afgebeeld. Met de komst van nieuwe snellere netwerken zoals gprs en umts acht AtoBe de tijd nu ook rijp voor toepassingen voor streaming op mobiele toestellen, iets wat nu nog niet kan. Ook andere partijen als HP en het Japanse NTT DoCoMo zijn hier overigens mee bezig. AtoBe – ooit onder de naam Wapmagic begonnen als wap-specialist – verwacht veel van streaming op het mobieltje, vooral op de zakelijke markt. "Door de nieuwe snelle netwerken kan straks daadwerkelijk op mobiele toestellen naar bewegend beeldmateriaal met geluid worden gekeken", zo zegt Bart van den Dries, CEO van AtoBe.

Twee jaar

Van den Dries denkt aan zakelijke toepassingen als het ontvangen van de beelden van een bewakingscamera op een mobiel apparaat voor een beveiligingsbeambte of het ontvangen van real time navigatiegegevens in de scheepvaart. Het bedrijf hoopt na afloop van de subsidieperiode, dus over twee jaar, streaming op mobiel te hebben gerealiseerd. Verschillende technologieën als MPEG4 en Real zullen hierbij worden ondersteund, zo is de bedoeling. Belangrijke aandeelhouders in AtoBe zijn Sienna Holdings Europe, Residex Venture Capital Network, Gilde IT Fund, ABN AMRO Corporate Investments en Advent International. Het bedrijf heft momenteel 25 werknemers.