Dat meldt de nieuwsdienst van IDG. Met de aankondiging van een nieuwe virtuele NAS-appliance voegt Sun zich bij concurrenten als IBM, VMware, Red Hat en Novell, die ook bezig zijn met het bouwen van een platform voor virtuele appliances. Veel details over de virtuele NAS zelf zijn nog niet bekend.

De appliance zal gebaseerd zijn op FISHworks. Daarvan stamt de eerste aankondiging alweer uit februari 2007 en de het werd dan ook eerder dit jaar verwacht. Sun heeft echter aangegeven dat het nog bezig is met het verfijnen van de software. FISHworks (Fully Integrated Software and Hardware) is de voorlopige codenaam voor een softwarebundel waarmee appliances kunnen worden gezet op gewone x86 hardware. Het gebruikt Sun's eigen bestandssysteem (ZFS), en zodoende bevat het ook de beheertool DTrace.

Naast dat het product voor 'gewone' klanten van Sun beschikbaar komt om zelf een NAS uit te rollen, is het de bedoeling dat ook OEM's de beschikking krijgen over de software om hun eigen producten te bouwen en door te verkopen.

Hoewel FISHworks primair is ontworpen om te draaien op Sun-hardware en OpenSolaris, geeft het bedrijf aan dat de appliancesoftware theoretisch ook op andere platformen kan opereren. Bron: Techworld