Door gebruik te maken van hardware-consolidatie en de nieuwste inzichten op het gebied van het ontwerpen van datacenters slaagde Sun er naar eigen zeggen in om de uitgaven aan elektriciteit met 60 procent omlaag te brengen. Ook het ruimtebeslag van de datacenters kon door de aanpassingen flink omlaag. In plaats van de oorspronkelijke 24.8000 vierkante meter kan Sun in zijn datacenters in Californië (Verenigde Staten), Surrey (Verenigd Koninkrijk) en Bangalore (India) nu toe met 12.400 vierkante meter.

Op een minisite geeft Sun meer informatie over de pogingen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van zijn datacenters omlaag te brengen. Zo is er onder meer een interactieve tour te zien van Suns datacenter in Santa Clara, Californië. In dit datacenter verving Sun 2.177 oude servers door 1.240 nieuwere multi-core SunFire T1000/T2000- en x64-servers. De nieuwe servers hebben bijna 80 procent minder stroom nodig maar verhogen de rekenkracht ondertussen wel met 456 procent.

De nieuwe servers maken allemaal gebruik van Solaris. Dankzij de virtualisatie-features van Solaris is het mogelijk om fysieke servers te vervangen door virtuele servers.

De koeling is afgestemd op individuele serverkasten in plaats van op de hele ruimte, zoals traditionele, minder efficiëntere koelingsystemen. Alleen de warme gedeelten van de afgesloten kasten worden gekoeld. De investeringen betalen zichzelf binnen drie jaar terug, stelt Sun. Bron: Techworld