Deze aankondiging gaat natuurlijk een boel voor de hand liggende woordgrapjes opleveren. Voorlopig blijft het daarbij, want wat Sun zei bleef nogal algemeen. “We are building a cloud”, zei Lew Tucker, vice president en CTO cloud computing. Verder zei hij dat Sun denkt dat er veel verschillende clouds zullen komen, zoals privé clouds, clouds voor algemeen gebruik en gespecialiseerde clouds, zoals clouds voor high performance computing of video streaming. “En we zien Sun als een belangrijke speler in het veld”, voegde hij daar nog aan toe.

Vorige maand werd al duidelijk dat Sun de wolken in ging, nadat het Q-layer had overgenomen, een Belgische leverancier van clouddiensten. Sun verhuurt overigens al jaren cpu's op network.com. Maar op die site staat al twee maanden de melding dat Sun bezig is met het doorvoeren van veranderingen, maar dat ze nog niet klaar zijn om daar meer over te vertellen.

In detail zullen de plannen van Sun pas in maart worden besproken op de CommunityOne conferentie van Sun in New York. De aankondiging op SugarCon behelsde dan ook niet veel meer dan een lofzang op de cloud zelf, waarbij oneliners waren te beluisteren als “The datacenter is your next computer.” CEO Jonathan Schwartz vergeleek de opkomst van de cloud met de acceptatie van open source software. Eerst stonden veel mensen wantrouwig tegenover software waarvan de broncode vrij beschikbaar was, omdat dat een gevaar kon opleveren. Nu is open source geaccepteerd omdat mensen hebben begrepen dat de software veilig, betrouwbaar en innovatief is. “Hetzelfde lijkt te gaan gebeuren met clouds”, zei Schwartz.

We moeten dus nog even wachten op meer details, maar als Sun het goed aanpakt zou het bedrijf zeker een belangrijke speler kunnen worden. Daarbij rekent het erop dat de koek groot genoeg zal zijn om er een aanzienlijk stuk uit te kunnen snijden.

Bron: Techworld