Sun is een van de weinige bedrijven die nog vasthoudt aan het ontwerpen van chips voor gebruik in eigen servers. Zo is de UltraSparc T2 (voorheen Niagara 2) een achtkernige chip waarop andere onderdelen van de computer zijn geïntegreerd. De processor kan zowel Suns eigen Solaris besturingssysteem als Linux draaien.

De chip waar Montalvo aan werkt, is bedoeld voor een bredere doelgroep. Opvallend is dat de start-up gebruikmaakt van asynchrone processorkernen. Waar bijvoorbeeld Intel identieke kernen naast elkaar op een chip zet, gebruikt Montalvo verschillende kernen die ook uiteenlopend presteren. Dit zou gunstig zijn voor het stroomverbruik en de prestaties van de chip.

Montalvo wordt opgenomen in Suns Microelectronics-divisie. Waarschijnlijk is Sun vooral geïnteresseerd in de patenten van het jonge bedrijfje en ligt het niet voor de hand dat Sun de concurrentie aangaat met Intel en AMD. Volgens een woordvoerster van Sun zorgt de kennis van Montalvo voor 'differentiatie van Suns Systems-producten'. "Wij denken dat deze overname onze huidige producten en de producten die we nog gaan ontwikkelen bevorderen”, aldus de woordvoerster in een e-mail aan de nieuwsdienst van IDG.

Apple Eerder deze week werd bekend dat Apple zo'n 278 miljoen dollar heeft uitgetrokken voor processorfabrikant PA Semi. Het is niet bekend hoeveel Sun betaalt voor Montalvo. Volgens The Register zou het gaan om slechts 5 miljoen dollar, terwijl durfkapitalisten al ruim 78 miljoen dollar in de start-up hebben gepompt. Montalvo zou dit geld inmiddels hebben uitgegeven zonder een chip in productie te hebben. Bron: Techworld