Dit liet het bedrijf op maandag weten. Sun ontvangt meer dan 44 miljoen dollar van het Pentagon om deze technologie te onderzoeken, meldt The New York Times. Het doel is om de snelheid van data-uitwisseling tussen chips in supercomputers te verbeteren.

Het Pentagon Defense Advanced Research Projects Agency stortte 8,1 miljoen dollar op de rekening van Sun om het project op te starten. Het werk van Sun zal steunen op onderzoek van DARPA's High Productivity Computing Systems programma. Daarnaast zullen de universiteiten van Stanford, Californië, San Diego en siliconenfirma's Luxtera en Kotura meewerken aan het onderzoek.

Vele malen sneller

Sun wil lasers gaan gebruiken voor het transporteren van data omdat bestandsuitwisseling via licht vele malen sneller is dan via een kabel. Lasers genereren daarnaast geen elektriciteit en hitte. Naast de technologie zal Sun ook moeten bewijzen dat de laserprocessors produceerbaar zijn, meldt InformationWeek.

Sun wil met gebruik van zogenaamde 'macrochips' gaan onderzoeken hoe kabels het beste door lasers vervangen kunnen worden. Macrochips zijn lange rijen chips die gebruikmaken van laserstralen voor communicatie. Deze macrochips zouden honderden of duizenden individuele chips in huidige supercomputers moeten vervangen.

Kentering

"Optische telecommunicatie kan een echte ommezwaai van de huidige technologie zijn", aldus CTO Greg Papadopoulos van Sun. "Een elegante manier om de groei van indrukwekkende prestaties voort te zetten terwijl de economie op basis van silicium op grote schaal compleet veranderd."

Volgens Sun kan het bouwen van macrochips ertoe leiden dat Moore's Law van kracht blijft.

Bron: Techworld