Daarnaast heeft Sun het aantal Floating Point Units (FPU's) uitgebreid van één naar acht (één per kern). Deze processor is echter vooral bedoeld om ingezet te worden voor netwerk-intensieve klussen. Denk daarbij aan webservers en opslag. Floating point berekeningen zijn daarbij minder belangrijk.

Voor reken-intensieve workloads komt Sun later met een speciale variant van de UltraSparc-lijn. Deze Rock processor zal 16 kernen bevatten, die elk maar twee threads kunnen draaien. Elke kern bevat echter wel zijn eigen FPU. Dat maakt deze processor meer geschikt voor bijvoorbeeld datamining en High-Performance Computing (HPC). De Rock wordt volgend jaar geïntroduceerd.

Sun is echter niet de enige leverancier die een aparte hardware-lijn ontwikkeld voor HPC-toepassingen. Zo werkt Intel op dit moment in zijn laboratoria aan een processor met tachtig kernen. Elke kern bevat weer twee FPU's, waarmee het totaal op maar liefst 160 FPU's komt. Het eerste commerciële product gebaseerd op deze Teraflops/Polaris research processor zal waarschijnlijk de Larrabee zijn. Deze zou in eerste instantie 32 kernen hebben, later 48. Voor de eerste chips moeten we echter nog twee jaar geduld hebben.Een andere belangrijke ontwikkeling op dit gebied is het gebruik van grafische processoren (GPU's) voor het uitvoeren van HPC-berekeningen. Men spreekt wel van GPGPU (General-Purpose GPU). Voorbeeld daarvan is het Tesla-platform van nVidia, al is het bedrijf daar om markt-strategische redenen erg voorzichtig mee.

Hoewel de T2 op dit moment wel al beschikbaar is, zijn er nog geen systemen aangekondigd die deze processor gaan gebruiken. Dat heeft te maken met de manier waarop de verschillende onderdelen van Sun tegenwoordig zijn georganiseerd. "Begin dit jaar zijn de processoren in een aparte divisie ondergebracht," vertelt Martin de Jong, product marketing manager voor de Sparc-systemen. "We praten wel met partners, maar kunnen daar nu nog niets over zeggen. Onze eigen systems-afdeling komt later dit jaar met aankondigingen." Volgens De Jong gaat het dan om systemen vergelijkbaar met die waar nu de T1 processor in zit.

IBM, dat dit voorjaar zijn Power 6 processor introduceerde, deed dat tegelijketijd met de aankondiging van een eerste systeem, de P570. Eind dit jaar, als AIX versie 6 wordt gelanceerd, komen daar nog andere systemen bij. Of Sun de lancering van de nieuwe Solaris-versie, ook gepland voor eind van dit jaar, zal aangrijpen om nieuwe T2-gebaseerde systemen te introduceren, kon De Jong nog niet zeggen.

Bron: Techworld