Chipmaker Intel had de dia's voor de presentatie op de International Solid-State Semiconductor Conference gegeven aan serverproducent Sun. Per ongeluk heeft Sun ze vervolgens afgelopen weekend op een openbare webserver geplaatst, meldt Softpedia.

De Nehalem-processor zal pas in het vierde kwartaal worden gepresenteerd, hoewel er al het nodige over is geopenbaard. De Nehalem moet de rekenkracht van de bestaande Penryn-processors verdubbelen en zal krachtiger zijn dankzij on-die geheugencontrollers: een noviteit in de Intel-historie, maar al jarenlang gebruik bij concurrent AMD. Verder zal de oude FSB-technologie worden vervangen door de effici├źntere Quick Path Interconnect.

De blogger George Ou maakte bekend dat de dia's ook een vergelijking bevatten van Nehalem met andere processoren. Op basis hiervan schat Ou de SPEC*fp_rate_base2006 op 163 en de SPEC*int_rate_base2006 op 176. ter vergelijking: Intels snelste Harpertown Xeon X5482 haalt slechts 80 en 122 SPEC fp and int rate_base2006. Nehalem zou dus de prestaties van de huidige Penryn-processors verdubbelen.

Over de Xeon Dunnington was nog weinig bekend. Deze nieuwe 45-nanometer chip met zes kernen moet de Xeon Tigerton CPU's vervangen. Het wordt de eerste Core 2 Duo-processor die met drie 'dual-core banks'. De Dunnington heeft een 16MB-cache, die wordt gebruikt door de zes kernen. Daarnaast heeft ieder paar kernen toegang tot een L2-cache van 3MB.

De Dunnington is vergelijkbaar met AMD's Barcelona ontwerp, maar zou meer geheugencapaciteit bieden. Volgens de gelekte informatie zal de processor vanaf het derde kwartaal te verkrijgbaar zijn. Bron: Techworld