De specificaties werden deze week in alle stilte gepubliceerd op www.opensparc.net.

Volgens Dan Kusnetzky, analist bij IDC, bestaat er onder gebruikers nog weinig belangstelling om Linux op T1-systemen te gebruiken. Dat de specificaties nu open-source zijn, wil nog niet zeggen dat Linux-gebruikers de chip in de armen zullen sluiten, stelt Kusnetzky. "Zelfs niet als er overtuigende redenen zijn om dat wel te doen."

De analist wijst op het belang van software-ontwikkelaars, die eerst hun applicaties moeten certificeren, hun ondersteuning moeten uitbreiden en tools moeten ontwikkelen. "Wie specificaties over de muur gooit heeft nog geen ecosysteem gecreëerd."

Karen Anaya, algemeen directeur van Sparc International, heeft er — in tegenstelling tot Kusnetzky — alle vertrouwen in dat er een Linux-port verschijnt. "We zijn erg enthousiast", luidt het commentaar. Ondersteuning van software-ontwikkelaars komt vanzelf wel, als ontwikkelaars inzien dat Linux goed presteert op UltraSparc-systemen, aldus Anaya.

Suns UltraSparc T1-processor werd in november geïntroduceerd. De processor is met acht, zes en vier cores leverbaar. Omdat de cores vier softwarethreads tegelijk kunnen afhandelen, kunnen ze theoretisch vier keer zoveel werk verzetten. Ook verbruikt de chip (vanwege zijn simpele ontwerp) maar 70 watt — ongeveer de helft van wat de microprocessors in de servers van Dell, HP en IBM verbruiken.

Bron: Techworld