De twee nieuwe servers, de Fire T1000 en T2000, draaien op een kloksnelheid van 9,6 GHz, belooft Sun.

De UltraSparc T1-processor, die deze kloksnelheid mogelijk maakt, is leverbaar met acht, zes en vier cores. Omdat de cores vier softwarethreads tegelijk kunnen afhandelen, kunnen ze theoretisch vier keer zoveel werk verzetten. Ook verbruikt de chip (vanwege zijn simpele ontwerp) maar 70 watt — ongeveer de helft van wat de microprocessors in de servers van Dell, HP en IBM verbruiken.

De Fire T1000 is een 1U, 19-inch deep server, geschikt voor gebruik in web- en netwerkomgevingen. De Fire T2000 is een 2U, 24,3-inch deep server voor applicatie- en webservices.

"De introductie van deze producten is cruciaal voor ons bedrijf", stelt Anil Gadre, marketingdirecteur bij Sun. Gadre hoopt dat hij bedrijven trekt die nu een x86-server met een Intel- of AMD-chip hebben staan. "Zoals Linux de mensen anders liet denken over Windows, moet Niagara de mensen anders laten denken over de x86-industrie."

"Er staat veel op het spel voor Sun", bevestigt Vernon Turner, vice-president van onderzoeksbureau IDC. Als de strategie van Sun werkt, dan is het bedrijf voor lange tijd verzekerd van een goede marktpositie, voorspelt Turner. "Maar als de strategie faalt, dan komt het bedrijf direct in de problemen."

Volgende week start Sun een 'try and buy'-programma. Klanten en onafhankelijke softwareleveranciers mogen de Fire T1000 en de Fire T2000 dan voor negentig dagen uitproberen, voordat zij over een aanschaf beslissen.

Prijzen voor de Fire T1000 beginnen bij 2.995 dollar. De Fire T2000 kost minstens 7.795 dollar.

Bron: Techworld