De servermaker verliest 100 miljoen dollar per maand. Om de uitgaven wat meer in de hand te houden, wil Sun in de komende twaalf maanden 3000 arbeidsplaatsen wereldwijd schrappen. Dat is zo’n 9 procent van het huidige personeelsbestand, dat al flink is afgeslankt en mogelijk nog meer staat te wachten.

Oracle wil ook snijden

Overigens denken analisten dat Oracle toch al van plan was na de overname zo’n 10.000 banen bij Sun te schrappen. Eerder heeft de koper al harde eisen neergelegd voor de bijdrage die het overgenomen bedrijf moet leveren aan de winst van Oracle. Sun moet in het eerstkomende fiscale jaar na de overname 1,5 miljard dollar operationele winst opleveren. In het tweede jaar moet dat al 2 miljard zijn. Oracle zelf draait goed.

Doordat de Europese Commissie de overname nader bekijkt vanwege mogelijke concurrentievervalsing op de databasemarkt, raakt alles in een stroomversnelling. De nieuwe personeelsreductie komt bovenop de al eerder door Sun aangekondigde bezuiniging van 5000 tot 6000 arbeidsplaatsen.

Bron: Channelworld.