Dat meldt althans de New York Times op basis van twee anonieme bronnen die door Sun op de hoogte zijn gebracht. De Rock-processor had de opvolger moeten zijn van de UltraSparc T2 (Niagara), en moest om te beginnen een plekje krijgen in servers voor databases en ERP. Overigens heeft Sun de berichten dat Rock eruit ligt niet bevestigd, maar ook niet ontkend. Ook tegenover Techworld heeft Sun nog geen reactie gegeven.

Al meer dan vijf jaar ontwikkelde Sun aan de Rock-chip, en sinds 2006 duikt de processor af en toe op in berichten over dat de technologie toch echt bijna af is. Maar de ontwikkeling verliep verre van soepel. De chip had eerst in 2008 uit moeten komen, maar dat is meerdere malen naar achteren geschoven totdat de laatste berichten spraken van 2e helft 2009. Nog in maart heeft het hoofd van de serverdivisie, John Fowler, gezegd dat de UltraSparc deze herfst zal verschijnen.

Dat alles was voordat er sprake was van een overname door Oracle, en dat bedrijf stelde duidelijk dat de hardwaredivisises van Sun niet de belangrijkste reden was om het bedrijf te kopen. Ook zou er bij Sun intern geklaagd worden over aanhoudende technische problemen met de chip. De reden voor uitstel was tot nu toe steevast dat het testen van de processor langer duurde dan verwacht, ondanks het feit dat het bedrijf meerdere malen jubelde dat de resultaten op testsystemen goed zijn.

Nu Rock eruit lijkt te liggen, is het waarschijnlijk dat Sun door zal gaan met het afnemen van chips van Fujitsu. Dat was in ieder geval de strategie van het bedrijf om de leegte tussen Niagara en Rock te vullen. Bron: Techworld