Waar de opslagdivisie grotendeels is gebouwd op de StorageTek-overname, maakt de Sun Storage 7000-reeks gebruik van Sun-technologie op standaard x86-hardware met AMD-processor. Zo draaien de iSCSI-appliances OpenSolaris en het Zettabyte File System (ZFS). Voor monitoring en beheer wordt software ingezet die is vervaardigd door Sun FISHworks-groep, waarbij FISH staat voor Fully Integrated Software en Hardware.

De FISHworks-software moet het storagegebruik inzichtelijker maken. Zo kan de software tonen welke gebruikers een apparaat benaderen en voor welke applicatie, en welke files worden geopend. Hierdoor zou het eenvoudiger zijn om de oorzaak van een probleem te achterhalen, meldt de IDG Nieuwsdienst.

Hybride opslag

De Storage 7000-reeks maakt gebruik van een hybride opslagmodel dat gebruikt maakt van zowel traditionele harde schijven als SSD. Hierdoor zijn de kosten en performance beter in balans te houden, aldus Sun.

Sun gebruikt SSD voor het cachen van data als de gegevens worden weggeschreven of gelezen. Aan de 'schrijfkant' wordt SSD ingezet als vervanging van NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory), dat weliswaar iets sneller is dan SSD maar ook een stuk duurder. Voor leesacties is SSD bedoeld als een aanvulling op DRAM. De grootste Sun Storage 7000-appliance kan worden uitgerust met zestien 18 GB SSD's.

Instapmodel 11 duizend dollar

Het 'instapmodel' is de Sun Storage 7110 die een opslagcapaciteit biedt van 2 TB. De adviesprijs bedraagt 10.995 dollar. De twee modellen daarboven zijn de 7210 met een opslag capaciteit van 44 TB en de 7410 die 576 TB aan opslag ondersteunt in een disk-array.

Bron: Techworld.nl