De Sun Blade X8450 is volgens de leverancier met name geschikt voor zaken als virtualisatie, high-performance computing en zakelijke applicaties. De nieuweling herbergt vier quad-core Xeon 5400-processors en biedt plaats aan 32 DIMM's, wat neerkomt op twee DIMM's per core.

"De snelheid van de cpu is geen issue meer; geheugen is nu veel eerder de bottleneck", vertelt Robert-Jan van Espelo, bij Sun product marketing manager. "Zeker zaken als virtualisatie vragen veel geheugen, maar het probleem is dat geheugen nog altijd veel geld kost." Bij de X8450 kan geheugen naar behoefte worden uitgebreid door de DIMM-posities stapsgewijs op te vullen. De totale geheugencapaciteit bedraagt in theorie maximaal 256 GB.

Twee reeksen

Sun maakte in 2006 zijn rentree op de blademarkt en heeft sindsdien 29 nieuwe blades en ondersteunende producten gepresenteerd. Het Blade 8000 System omvat enkel blades met quad-core processors en is bedoeld voor omgevingen waar performance belangrijk is. Van Espelo verwacht dat de nieuwe telg binnen deze reeks in maart op de Nederlandse markt komt.

Daarnaast heeft Sun ook nog de 6000-serie die gebruikmaakt van dual-core processors. Een model maakt echter gebruik van achtkernige UltraSparc-chips. "Snelheid speelt hier niet zo’n rol", meent Van Espelo. Door een optimale samenwerking zou dit model echter met name geschikt zijn voor de extreme floating point-bewerkingen.

De keuze voor Intel of AMD hangt volgens Van Espelo met name af van de situatie van de klant. "Het is niet zo dat je na het beantwoorden van enkele vragen bij AMD uitkomt, of juist Intel." Van Espelo ziet ook weinig technologisch onderscheid tussen AMD en Intel. "Traditioneel is Intel iets sterker in Integer-bewerkingen en AMD iets sterker in floating point bewerkingen. Belangrijker is dat we de keuze willen bieden."

Bron: Techworld