Doel van het zogeheten 'Maxwell-project' is een architectuur te ontwikkelen die processors 'bewust' maakt van de objecten die worden gebruikt, aldus Sun.

"We zijn nu al een paar jaar aan het werk om technieken te ontwikkelen die de hardware beter laten omgaan met Java-systemen", vertelt Mario Wolczko van Sun Labs.

"Het probleem dat vandaag de dag speelt is dat processors sneller zijn dan het geheugen." Volgens Wolczko begrijpen systemen nog niet precies wat er in het geheugen zit en wijzen ze dus standaard een deel van het geheugen toe.

"We willen het objectbeheer en het opruimen van programmaresten op hardwareniveau regelen en het systeem laten begrijpen wat de behoeften zijn van de gebruiker."

Wolczko sluit niet uit dat de technologie van Sun ook in Intel-processors zal worden verwerkt. De kans dat dit gebeurt is echter bijzonder klein, denkt de ontwikkelaar. De relatie tussen de twee fabrikanten zou 'nogal vijandig' zijn.

Wanneer de Maxwell-technologie is voltooid, kan Wolczko niet zeggen. "We weten nog niet wanneer de technologie in onze producten kan worden geïntegreerd." Bron: Techworld