Bedrijven die de Fire V490 of een server met een UltraSparc IV of IV+-processor aanschaffen, kunnen gratis gebruikmaken van de databasesoftware van Oracle, aldus Sun. Bedrijven moeten wel zelf de jaarlijkse support- en onderhoudskosten betalen.

Vorig jaar voerde Oracle nog tot twee keer toe een wijziging door in zijn licentiebeleid om bedrijven met multicore-systemen zo 'eerlijk' mogelijk te factureren. Zo brengt het bedrijf een kwart licentie in rekening voor Suns T1-processor, en driekwart licentie voor Suns UltraSparc IV+-processor.

De nieuwe regeling levert echter weinig voordeel op voor bedrijven met grote machines. De E25K, bijvoorbeeld, gebruikt maar liefst 72 dual-core processors. De softwarekosten voor dit systeem liggen volgens de huidige kostenberekening van Oracle rond de 850.000 dollar. De nieuwe deal moet ook de grootverbruikers tevreden stellen. "Hoe groter de machine, hoe mooier het aanbod", stelt Suns algemeen directeur Scott McNealy.

Sun heeft de afgelopen jaren flink in moeten leveren op de markt voor high end-servers. Het bedrijf hoopt met de Oracle-deal op een nieuw succes. Oracle's database is op Sun-servers 25 procent goedkoper dan op IBM's Power- of HP's PA-RISC-server.

Het aanbod geldt niet voor Suns UltraSparc T1- of Galaxy-lijn.

Bron: Techworld