Dat zegt Michael Cornwell, het hoofd van de NAND-divisie van Sun Microsystems, tegenover de nieuwsdienst van IDG. Hij is bang dat de betrekkelijk nieuwe technologie anders in een vroeg stadium versplintert tussen verschillende leveranciers, wat de ontwikkeling bemoeilijkt en de overstap door gebruikers vertraagt.

Rond SSD bestaan nu verschillende groepen die ieder voor zich bezig zijn met opzetten van standaarden rond flashopslag. Zo zijn Seagate en Micron via de Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) bezig om bijvoorbeeld de vormfactors vast te leggen, en is de T13 commissie van International Committee on Information Technology Standards (INCITS) bezig met de ATA-interface voor de flash-schijven.

Dit soort groepen zouden een centraal aanspreekpunt moeten hebben, zo vindt Cornwell. "Het ontbreekt leveranciers en fabrikanten, waaronder ook wijzelf, nu nog aan een richting, omdat iedereen de technologie vanuit de eigen implementatie en niet vanuit een centrale implementatie binnen de markt benadert", zegt hij.

Cornwell heeft daarbij een soort IDEMA voor ogen, de International Disk Drive Equipment and Materials Association die over de standaardisatie van bijvoorbeeld leeskoppen gaat. Sun heeft volgens Cornwell al gesprekken gevoerd met verschillende partijen, maar welke fabrikanten dat zijn heeft hij niet gezegd.

Geheel toevallig is de oproep van Cornwell niet. Sun Microsystems timmert aan de weg op SSD-gebied, en kondigde bijvoorbeeld begin vorige maand aan dat zijn servers zullen worden uitgerust met hun eigen flash-schijven. Met Samsung heeft Sun recent samengewerkt om de duurzaamheid van SSD te verbeteren.

De bestuurder zegt dan ook dat een centrale standaardengroep ook kan helpen om gebruikers de voordelen in te laten zien van SSD ten opzichte van de HDD. Bij flashtechnologie is de capaciteit weliswaar een stuk duurder, maar de snelheid is bij deze technologie belangrijker, betoogt Cornwell. "De storagemarkt is traditioneel volledig bezig met de vraag hoeveel de kosten per gigabyte zijn", meent hij. "Wij kijken meer naar de kosten voor de prestaties die gevraagd worden, en ontwerpen onze apparatuur liever daar omheen dan om de capaciteit." Daarmee is vooral het datacentrum een geschikte plek om SSD te gaan gebruiken, zo zegt Cornwel, omdat daarvandaan steeds ingewikkeldere, gedistribueerde webtoepassingen worden gehost. Bron: Techworld