Met Mobile Gateway kan een mobiel apparaat draadloos via een ip worden gesynchroniseerd met het netwerk. Sun en Synchronica tekenden in augustus al een contract over de levering van Mobile Gateway. Sun heeft het uiteindelijke pakket in november onder ogen gekregen en nu dus geaccepteerd. Met de deal is in eerste instantie 1,8 miljoen dollar aan licentiegeld gemoeid. Later zal Sun een per-gebruiker-per-jaar bedrag aan Synchronica overmaken. Mobiele apparaten die de SyncML standaard ondersteunen kunnen met de software gebruikt worden.

Met Mobile Gateway gaat Sun zijn Java Communications Suite opwaarderen met draadloze mobiele synchronisatie. Daarbij, zo zegt Jaap Romers, solution architect voor Sun Noord- Europa, gaat het vooral om de synchronisatie van contacten, kalenders en taken voor Java Communication Suite. "In de suite zelf zit al een optie voor draadloze emailsynchronisatie, dat kunnen we nu uitbreiden met andere componenten."

"Java Communications is al modulair opgebouwd, dus waarschijnlijk zal Mobile Gateway als aparte module beschikbaar worden," gaat Romers verder. "Qua technologie is het niet anders opgebouwd als bijvoorbeeld de webclient. De suite is een opgebouwd met blokken, en dit is een blok." De huidige versie van Java Communications Suite is versie 5, terwijl versie 6 in het voorjaar wordt verwacht. Bron: Techworld