Samen met de nieuwe machines lanceert Sun een nieuwe strategie. Zoals Cisco het Unified Computing System heeft, komt Sun nu met het Open Network Systems initiative, waarmee het bedrijf zich, net als eigenlijk alle server en netwerkbedrijven, stort op het datacenter dat in hoge mate gevirtualiseerd is. Het doel daarbij is om networking, computing en storage te combineren in een enkel platform.

Sun Microsystems lanceert vandaag twee blades en een workstation. Eind april volgen vier rack servers. In de servers zitten onder andere SSD disks en 10 Gigabit Ethernet. Maar vooral opmerkelijk is de virtuele Network Express Module (NEM).

De NEM is een stuk hardware dat makkelijk in de blades kan worden geschoven. Het zorgt voor het verkeer tussen de blades en de centrale 10-gigabit Ethernet switch, dat meestal wordt verzorgd door een switch van een derde partij. Meestal is dat Cisco, dus hiermee slaat Sun terug door op het grondgebied van Cisco te gaan opereren, waar Cisco met zijn Unified Computing System servers is gaan maken. Een server in combinatie met de virtuele NEM technologie is een alles-in-een virtualisatie-oplossing, zegt Sun.

Volgens Sun zorgt de NEM ervoor dat de machines denken dat ze direct zijn aangesloten op het 10 Gigabit Ethernet, waardoor er een netwerklaag tussenuit is gehaald. Het volgende voordeel van de NEM is dat er geen snoeren meer lopen van de blades naar de aggregation switch, omdat de NEM gewoon in een PCI-slot zit. Andere leveranciers hebben zulke geïntegreerde switches ook, maar volgens Sun zijn die van derde partijen, zodat ze apart beheerd moeten worden. Bovendien zijn ze vaak duurder. De NEM kan overigens ook in oudere servers worden geschoven.

Bron: Techworld