Waar de in april geïntroduceerde T5420 het nog moest doen met maximaal twee T2-processors, kan de T5440 worden uitgerust met vier UltraSparc T2 Plus-processors. De T2-processor bevat acht kernen die elk weer acht threads kunnen draaien. Daarmee komt de T2 op een totaal van 64 threads. De kloksnelheid per core bedraagt maximaal 1,4 GHz.

Het nieuwe systeem is volgens de leverancier geschikt voor het draaien van databases en Enterprise Resource Planning (ERP)-applicaties. “Ik zou dit systemen niet aanbevelen als een webserver. Dat zou nogal overkill zijn”, aldus CTO Rick Hetherington van Sun’s Microelectronics Group. Omdat de T5440 in vergelijking met de T5420 grotere geheugenconfiguraties ondersteunt, is de nieuweling ook geschikt voor virtualisatie en serverconsolidatie.

De machine wordt standaard geleverd met het Suns Solaris 10 besturingssysteem en Solaris Containers en Logical Domains voor virtualisatie. De adviespprijs begint bij 45.000 dollar en dat is inclusief twee 1,2 GHz T2 Plus-processors, 32 GB geheugen en twee harde schijven van 146 GB. Het apparaat wordt ook op de markt gebracht door partner Fujitsu.

De Sparc Enterprise Servers worden gezamenlijk ontwikkeld door Fujitsu en Sun en uitgerust met de chips van Fujitsu en het Solaris 10 besturingssysteem van Sun. De servers worden door de twee bedrijven wel apart op de markt gebracht.

Bron: Techworld