Fabrikant Cray heeft eindelijk Cascade onthuld, de supercomputer die het bedrijf samen met DARPA heeft ontwikkeld. Dat onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger krijgt externe toegang tot de machine om jobs te draaien op 's werelds krachtigste computer.

In het begin van 2013 worden de eerste XC30's uitgeleverd. Deze draaien nog langzamer, de extra kernen van GPU's en co-processors worden in een later stadium toegevoegd om het rekenmonster naar de 100 petaflops te brengen.

Supercomputer voor kleine bedrijven

Cray heeft contracten met verschillende organisaties die staan te springen om de brute kracht van een biljard flops op berekeningen los te laten. De eerste XC30's worden begin volgend jaar verscheept naar klanten. Dit zijn klanten die High Performance Computing (HPC) gebruiken voor bijvoorbeeld academisch gebruik of klimaatonderzoek (PDF).

Voor die rekenkracht moet wel diep in de buidel worden getast, want het goedkoopste model met de minste systeemkasten kost een half miljoen dollar. Maar er komt volgens Cray een speciale XC voor kleinere bedrijven, zo meldt de IDG News Service.

Cluster met co-pro's

Elke syteemkast heeft in totaal 3072 processorkernen. Een losse kast levert aanvankelijk nog maar 66 teraflops. De XC30 is schaalbaar naar het door de organisatie gewenste aantal flops, tot een supercomputer die hele petaflops rekent. Uiteindelijk moet een cluster 100 petaflops kunnen berekenen. Deze rekenkracht wordt voornamelijk gebruikt door onderzoekscentra.

De machinecluster is uitgerust met Xeon-processoren van Intel en is ontworpen om te werken met de MiC-co-processor Xeon Phi. In het verleden deed Cray het nog met AMD en diens multikernprocessors uit de Opteron-serie. Voor de XC30 is de fabrikant overgestapt op Intel en zijn Ivy Bridge-architectuur.

Cray heeft een netwerkarchitectuur bedacht om de knooppunten met elkaar te verbinden die het bedrijf Dragonfly (PDF) heeft gedoopt. Deze architectuur zorgt ervoor dat de knooppunten niet aan elkaar hoeven te grenzen om met elkaar te communiceren.

Cascade nog niet tegen Titan

Volgende week donderdag presenteert Cray details over de Cascade op supercomputer-conferentie SC12. Omdat de Tesla-GPU van Nvidia en de Xeon-Phi-GPU van Intel nog niet zijn toegevoegd, is de 100 petaflops voorlopig nog puur theoretisch.

Dit is goed nieuws voor de supercomputer Titan waar het doek vorige week nog van werd afgeworpen. De makers daarvan hebben in elk geval de 20 petaflops al bereikt en hopen volgende week de huidige nummer één van de supercomputer top 500, de Sequoia van IBM, van de troon te stoten.