De nieuwe snelste computer ter wereld, Tianhe-2, heeft meer dan 3 miljoen rekenkernen die samen in theorie 54,9 petaflops kunnen behalen. Het Chinese National University of Defense Technology verwachtte de supercomputer pas in 2015 af te hebben, maar introduceert het rekenmonster nu al. De machine neemt daarmee een gigantische voorsprong op zijn concurrenten.

Geen eendagsvlieg

De supercomputer bevat 32.000 sockets met Intels Ivy Bridge Xeon-processors en wordt geholpen door 48.000 Xeon Phi-co-processors. In Linpack-benchmarks, die worden gebruikt om de top 500 van supercomputers samen te stellen, haalt de machine 33,9 petaflops, oftewel 33,9 biljard berekeningen per seconde.

Elk half jaar wordt op de Supercomputing Conference in Duitsland, momenteel in Leipzig, gekeken naar de krachtigste high-performance computer ter wereld. De lijst wordt meestal aangevoerd door Amerikaanse supercomputers, de laatste decennia afgewisseld met Japan. China haalde in 2010 ook al eens de nummer één-notering en bewijst nu dat het land geen eendagsvlieg is op HPC-gebied.

Flinke afstand

De Chinese machine staat momenteel in Changsa, maar wordt in de loop van het jaar verplaatst naar het National Supercomputing Center in Kanton waar ook zijn voorganger Tianhe-1 stond. De Tianhe-1 nam in de tweede helft van 2010 de leiding door 2,5 petaflops te berekenen, maar werd in 2011 door de Japanse K-Computer, die als eerste de 10 petafops-barrière doorbrak.

De Titan heeft meer dan 560.000 rekenkernen en staat nog altijd op de tweede plaats met een flinke afstand tot de nummer één: 17,6 petaflops. De derde plaats is voor IBM’s Sequoia, die met meer dan 1,5 miljoen rekenkernen 17,1 petaflops haalt.

De machine draait op Kylin Linux, de Chinese Linux-variant die uit FreeBSD is gegroeid, maar nu wordt gebaseerd op Ubuntu.