De K Computer gebruikt 864 racks met een totaal aantal van 88.128 cpu's om een snelheid van 10.51 petaflops te halen. Dat komt neer op 10.51 biljard berekeningen per seconde. Een biljard staat gelijk aan 1000 biljoen, een 1 met 15 nullen erachter. In theorie kan de computer een snelheid halen van 11,28 petaflops.

Een biljard is volgens de US Department of Energy te vergelijken met een stapel centen die zo hoog is dat er twee stapels van de zon naar Jupiter gebouwd kunnen worden.

Halfgeleiders

Met die snelheid en een efficiëntie van 93,2 procent, komt de K Computer terecht op de eerste plek van de supercomputer wereldranglijst die volgende week wordt gepresenteerd. In juni dit jaar werd de lijst ook al aangevoerd door de K Computer, die toen een snelheid haalde van 8 petaflops. Fujitsu opntwikkelde de computer samen met het Japanse onderzoeksinstituut Riken, die hem deze maand in gebruik neemt.

De onderzoekers van Riken willen de supercomputer onder andere gebruiken voor het draaien van complexe nanosimulaties. Bijvoorbeeld voor het virtueel testen van materialen die onderdeel kunnen worden van de volgende generatie halfgeleiders.

Het weer beter voorspellen

Ook kan er berekend worden welke moleculen een geneeskrachtige werking hebben. Zo kan de ontwikkeltijd van nieuwe medicijnen worden verkort. De onderzoekers kunnen de K Computer ook inzetten voor het ontwikkelen van efficiëntere zonnecellen, het ontwikkelen van gebouwen die aardbevingen kunnen doorstaan door het analyseren van golfpatronen en het anayleseren van luchtstromen voor een accurater weerbericht.