De Oak Ridge Leadership Computing Facility (OLCF) heeft de supercomputer Titan in gebruik genomen. Met 20 petaflops - 20 biljard berekeningen per seconde - doet de machine een gooi naar de nummer één-positie van de supercomputer top500. De nieuwe lijst van krachtigste computers ter wereld wordt begin november tijdens SC12 onthuld, dus de Titan komt net op tijd.

Al eerder aan de top

In 2009 bracht OLCF de supercomputer Jaguar (Cray XT5) naar de top van de lijst. Deze berekende 1759 teraflops en werd een jaar later van de troon gestoten door een concurrent uit China. Momenteel voert de Sequoia van IBM de lijst aan met 16,32 petaflops. De makers van de Titan hopen het aanbod van onder meer IBM, Fujitsu het hoofd te kunnen bieden.

De Cray XK6 staat momenteel op de zesde plaats genoteerd van de befaamde lijst. De officiële Jaguar-opvolger Kraken staat op de 21ste plaats en haalt met 919 teraflops net geen petaflops. De Cray XK7-computer, of Titan, heeft zijn processorwinst gehaald uit het gebruik van 16-core processoren van AMD. De machine is uitgerust met 16.688 nodes van 16-core CPU's die worden bijgestaan door elk een GPU van Nvidia. De Titan heeft verder 700 terabyte aan geheugen.

De uitdaging waar makers van supercomputers tegenaan lopen is het energieverbruik. Door GPU's in te zetten die veel cores bevatten, kan een hoop energie worden bespaard ten opzichte van oude systemen waarin enkel CPU's waren verwerkt.

Onthulling over 2 weken

De race om de snelste supercomputer ter wereld wordt de afgelopen decennia bijna om en om gewonnen door de Verenigde Staten en Japan. In 2010 kwam China voor het eerst aan de top met de supercomputer Tiahne-I. Met spanning wordt uitgekeken naar de onthulling over twee weken van de nieuwkomers in de lijst van überkrachtige hardware.

Intel hintte vorige week tijdens zijn congres in Barcelona dat er spannende aankondigingen op het programma stonden met zijn eigen GPU Knight's Corner. Deze GPU berekent 1 teraflops en heeft meer dan 50 cores. De verwachting is dat Intel meer details uit de doeken doet over de officiële productlijn van deze processorreeks, de Xeon Phi. Supercomputer Stampede maakt gebruik van deze Xeon-CPU en Xeon Phi-GPU, maar deze machine wordt pas in januari verwacht.