Met het maximale vermogen van 27,1 biljard berekeningen per seconde is de Cray XT7 met een aanzienlijke voorsprong de nieuwe nummer 1 van de supercomputer top500. Titan, zoals de computer ook wel genoemd wordt, is eind oktober in gebruik genomen door de Oak Ridge Leadership Computing Facility (OLCF) in de Verenigde Staten.

20 petaflops-barrière

Bij de ingebruikname werd al duidelijk dat supercomputer Titan de barrière van 20 petaflops met gemak kon doorbreken. Daarmee laat het nummer twee Sequoia van maker IBM - gemiddeld 16,32 petaflops - achter zich. Titan staat overigens met een score van 17,59 petaflops op de Linpack-nechmark bovenaan de lijst, die is onthuld tijdens supercomputerconferentie SC12.

De Cray XK7-computer heeft zijn processorwinst gehaald uit het gebruik van 16-core processoren van AMD. De machine is uitgerust met 16.688 nodes van 16-core CPU's die worden bijgestaan door elk een GPU van Nvidia. De Titan heeft verder 700 terabyte aan geheugen.

Japan zakt terug

Amerika blijft daarmee aan de leiding van de top 500, die afwisselend gewonnen wordt met Japan. Dat land stond begin dit jaar nog aan kop met de beruchte 'K Computer' van Fujitsu, dat inmiddels genoegen moet nemen met plek nummer 3.

Opvallend volgens de makers van de lijst is de intrede van Intels Xeon Phi co-processoren. Deze nieuwe chips hebben hun weg inmiddels ook al naar consumentenproducten gevonden en worden gebruikt in 7 supercomputers op de lijst, waaronder één top 10-notering met Dell's Stampede op plek 7.