De Amerikaanse overheid vervangt Roadrunner door een nieuwe supercomputer die zowel krachtiger als zuiniger is. De door IBM gebouwde machine heeft, al kort na de oplevering, als eerste ter wereld de grens van 1 petaflops doorbroken. De Roadrunner wist met zijn 6563 dualcore AMD Opteron-processors en 13.126 Cell-processors een rekenvermogen haalde van 1 biljard berekeningen per seconde.

Tien, twintig, honderd keer sneller

Daarmee heeft de hybride supercomputer drie keer achtereen (in juni 2008, november 2008 en juni 2009) de eerste plaats gehaald in de Top 500. Die wereldwijde supercomputerranglijst heeft tegenwoordig machines in de bovenste regionen die een vermogen van 10 en zelfs 20 petaflops neerzetten. Ondertussen wordt er gebouwd aan systemen die wel 100 petaflops moeten halen.

Roadrunner is daarmee niet alleen qua rekenkracht flink gepasseerd. Het systeem bekleedt nog wel de tweeëntwintigste plaats in de Top 500, maar doet dat met een energieverbruik dat niet meer houdbaar is. Nieuwere ontwerpen hebben én een hoger vermogen én tegelijkertijd een lager verbruik.

Te hoge energierekening

Roadrunner heeft zo'n 2,3 megawatt (MW) nodig om de 1 petaflops te passeren. De directe voorganger (nummer 21) in de huidige Top 500 heeft 'slechts' 1,2 MW nodig. De machine meteen ná Roadrunner (op positie 23) haalt nipt ook 1 petaflops en doet dat met een bescheiden 493 kilowatt (kW), meldt technieuwssite Ars Technica. De energierekening voor het gebruik van Roadrunner is simpelweg te hoog, geeft het Los Alamos overheidslab aan dat de supercomputer nu ontmantelt.

Deze hele opstelling is één (super)computer: de Roadrunner. Klik voor groot Via: Los Alamos National Laboratories. Update:

Gecorrigeerd dat megawatt afgekort MW is en níet mW (milliwatt)