Dat blijkt uit het meest recente overzicht van de Supercomputing Green 500 List. De meest efficiënte supercomputer is een IBM-apparaat van het Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling aan de universiteit van Warschau. Deze machine is goed voor 536 Mflops (oftewel: 536 miljoen drijvende kommaberekeningen per seconde) per watt.

De 20 meest efficiënte supercomputers maken allemaal gebruik van IBM-technologie. Op de negende plaats staat bijvoorbeeld één van de IBM-supercomputers die wordt gebruikt bij de Los Alamos National Laboratories. Dit is de snelste supercomputer in de wereld.

Van de 50 meest efficiënte supercomputers zijn er 39 van IBM. De hoogste niet-IBM-supercomputer (van SGI) scoort 240 Mflops per watt, terwijl het beste HP-systeem niet verder komt dan 217 Mflops per watt.

Geen verklaring

Green List geeft helaas geen verklaring waarom de systemen van IBM zo significant zuiniger zijn dan rivalen. Dan kan liggen aan veel verschillende factoren: processors, chipsets, componenten of systeemarchitectuur, maar ook bijvoorbeeld optimalisatiesoftware en virtualisatie.

Energiezuinigheid was jarenlang een ondergeschoven kindje voor de makers van supercomputers. Daar is verandering in gekomen, onder meer omdat traditionele supercomputers zonder exotische koelinginstallaties te onbetrouwbaar worden voor wetenschappelijk gebruik, stelt Virginia Tech-hoogleraar Wu-chun Feng tegenover het Britse Techworld.

Bron: Webwereld Bron: Techworld