De Lawrence Berkeley National Laboratory heeft, in samenwerking met reuzen HP, Intel, IBM en koelerspecialist Emerson Network Power, de eerste testen van hun koelopstelling afgelopen zomer succesvol afgerond. Volgens de white paper zorgt het systeem ervoor dat de koelinstallaties precies de hoeveelheid koeling bieden die nodig is.

In de meeste gevallen worden datacentra overgekoeld, domweg om het zekere voor het onzekere te nemen. Probleem is dat koeling energie vreet, en stroomkosten is bij veel bedrijven een almaar stijgende kostenpost.

Eenvoud

Opvallend aan de oplossing die de onderzoekers aandragen, is de eenvoud die de opstelling op het oog siert. Kort door de bocht heeft het laboratorium namelijk niet meer gedaan dan de temperatuursensoren die in moderne servers zitten direct te koppelen met het koelsysteem. Het koelsysteem reageert zo direct als de servers bijvoorbeeld een hogere of lagere werklast te verduren krijgen.

Het klinkt raar, maar dat foefje is nog niet eerder toegepast. Meestal meten de thermometers van de CRAH's (Computer Room Air Handlers) de temperatuur in de ruimte zelf, niet van de systemen. Koelsystemen reageren zo alleen op temperatuurveranderingen daar, wat dikwijls overkoeling tot gevolg heeft. Modernere datacentra kiezen ervoor om alleen de temperatuur in de koude gangen te meten. Dat is weliswaar al iets beter, maar nog steeds niet optimaal.

Protocol

De moeilijkheid in de oplossing zit hem vooral in de technische scheiding die traditioneel heerst tussen ict-afdelingen en facilitaire dienst. De gegevens die de temperatuurmeters in de servers vastleggen, moeten worden vertaald naar een protocol die de CRAH's kunnen begrijpen. Dat is niet zo heel makkelijk, omdat de server-sensoren zijn gericht op informatie voor ict-tools en eventuele beheerconsoles en niet op facilitaire apparatuur.

Ook de CRAH's zelf hadden aanpassingen nodig. In dit geval zijn ze uitgerust met ventilatoren met variabele snelheidsregelaar.

Het is niet het enige project die met deze materie bezig is, en verschillende conferenties (zoals de Intel Developer Forum) zullen deze maand presentaties geven over dit onderwerp. Deze specifieke techniek was precies op maat ontwikkeld voor het test-datacentrum, maar de onderzoekers garanderen dat het gestandaardiseerd gaat worden en dat verschillende ontwikkelaars op basis daarvan al bezig zijn met software. Bron: Techworld