SUSE Linux Enterprise is gebaseerd op de community-editie die sinds de kerst verkrijgbaar is, OpenSUSE 11.1. Belangrijkste toevoeging is Mono Extension, een van de resultaten van de interop-afspraken met Microsoft.

Anders dan de naam doet vermoeden is het geen uitbreiding op de open source .NET-implementatie Mono, maar gaat het om een naadloze implementatie in SUSE Linux Enterprise zelf. Met Mono hoeft applicatiecode in .NET niet opnieuw gecompileerd te worden om op Linuxmachines te draaien, maar wordt de code automatisch volgens het just-in-time-principe gecompileerd. .NET is hiermee ook te draaien op machines die niet x86-gebaseerd zijn, zoals mainframes van IBM.

Verder zijn alle componenten logischerwijs geupdate naar hun meest recente versie, zoals Linuxkernel 2.6.27, X.org 7.4, Gnome 2.24 en Samba 3.2.5. Ook overgeheveld is ZyPP is een nieuwe update stack voor repositories, en wordt in de commandline aangestuurd met Zypper.

Nog niet door Novell ondersteund, maar al wel als technolgy-preview beschikbaar in SLE 11, zijn onder andere SELinux, het Ext4 bestandssysteem, AppArmor, de mogelijkheden om RAM toe te voegen zonder reboot (hot-adding), KVM en eCryptfs.

Naast de standaard-OS'en met het SLE-label brengt Novell ook nog een op SLE 11 gebaseerd besturingssysteem uit voor virtuele appliances. JeOS is een basisplatform waarmee ontwikkelaars dergelijke appliances kunnen bouwen. In de toekomst moet dat kunnen met SUSE Studio, die nu nog in de alphafase zit, maar volgens Novell zeer snel naar bèta verhuist. Bron: Techworld